2770 5892 ico wu - Witamina B15

Kwas pangamowy określany również witaminą B15 bądź B17. Kwas ten wyodrębniony przez Ernesta Krebsa w 1951 roku w dzisiejszych czasach staje się coraz bardziej popularny na świecie naturalnie dzięki swoim właściwościom medycznym. Oddziaływanie witaminy B15 przez dłuższy czas było niedoceniane wielokrotnie z powodu kiepskiej technologii bądź niskiej czystości wykorzystywanych próbek, co pejoratywnie odbijało się na cechach farmakologicznych kwasu pangamowego. W wielu zakątkach świata kwas pangamowy zdobył popularność dzięki swoim własnościom dopingującym zarówno fizycznie jak i psychicznie. W trakcie stosowania witaminy B15 układ człowieka często staje się bardziej odporny na przemęczenie, widocznie poprawia się cyrkulacja krwi w organiźmie. Potwierdzono też, że witamina b15 ma bardzo dobry wpływ na procesy odpowiedzialne za pamięć oraz nawiązywanie kontaktów. Kwas pangamowy niesłychanie dobrze oddziałuje na procesy myślowe, dzięki czemu osoba przyjmijąca witaminę b15 staje się z większym stopniu asertywna, śmiała i rozmowna. Dzięki właśnie tym własnościom w wielu krajach witamina ta jest wykorzystywana w kuracji takich chorób jak autyzm, demencja czy gapowatość starcza a także miażdżyca. Witamina b15 ma również pozytywny wpływ na wątrobę – zapobiega jej marskości a także stłuczeniu. Działa przeciwzapalnie, lipotropowo posiada własności immono – stymulacyjne (stymuluje odpowiedź immunologiczną), pobudza wydzielanie się hormonów w organizmie człowieka. Dzięki witaminie B15 przyspieszymy odbudowę:

  • tkanki mięśniowej,
  • tkanki łącznej,
  • tkanki chrzęstnej,
  • oraz paznokci i włosów.

Witaminę B15 odnajdziemy w takich produktach jak brązowy ryż, nasiona słonecznika, nasiona dyni a także drożdze piwne. Aktualnie nie wiadomo jakie jest codzienne zapotrzebowanie organizmu na tą właśnie witaminę, niemniej jednak wiemy napewno, iż zażywanie jej w dawkach nie przekraczających 100 mg jest w pełni bezpieczne. Witaminę B15 można zakupić także w formie pastylek.